Camera-authenticiteitsoplossing

Terwijl de snelle evolutie en acceptatie van generatieve AI nieuwe mogelijkheden voor creatieve expressie biedt, zijn er zorgen om de negatieve impact van gegenereerde beelden. De verspreiding van nepbeelden heeft gevolgen voor niet alleen nieuwsorganisaties en journalisten, maar voor de samenleving als geheel.

Als reactie op deze uitdaging, biedt Sony nieuwsorganisaties en journalisten de camera-authenticiteitsoplossing, een systeem dat een geavanceerdere verificatie van de authenticiteit van beeldmateriaal mogelijk maakt.

In de wereld van vandaag, waarin beelden eenvoudig met AI kunnen worden gegenereerd, wordt verwacht dat de waarde van het materiaal dat fotografen aanleveren nog verder toeneemt. Door de betrouwbaarheid van dat materiaal te vergroten, proberen wij een bijdrage te leveren aan het succes van fotografen.

Camera-authenticiteitsoplossing

Sony ondersteunt professionals die hun geloofwaardigheid willen behouden door gebruik te maken van metadata die unieke driedimensionale diepte-informatie bevat die alleen door een camerafabrikant kan worden geleverd, om problemen aan te pakken die worden veroorzaakt door nepinformatie en -beelden. Middels haar werk in het stuurcomité van de C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity)*1, levert Sony tevens een bijdrage aan de ontwikkeling van standaarden voor het bijhouden van de beeldbewerking en -verwerking.

De camera-authenticiteitsoplossing van Sony garandeert de transparantie van de bewerkingsgeschiedenis conform het C2PA-format en kan tevens de authenticiteit op een hoog niveau verifiëren door een hardware-gebaseerde digitale handtekening in de camera te genereren voor beelden die zijn gemaakt op een camera van Sony.*2 Door gebruik te maken van unieke meta-informatie, waaronder driedimensionale (3D) diepte-informatie van de camera, is het bovendien mogelijk om nauwkeuriger te verifiëren of het opgenomen beeld een daadwerkelijk 3D-onderwerp bevat of niet.

  • *1
    C2PA is een open technische standaard die het voor uitgevers, makers en consumenten mogelijk maakt om de oorsprong en herkomst van diverse typen media te volgen, en is gestandaardiseerd als een mechanisme om de transparantie van informatie met betrekking tot het aanmaken en bewerken van digitale data te garanderen.
  • *2
    De volgende camera's worden ondersteund.
    • α1 II (versie 2.00 of hoger), α1 (versie 3.00 of hoger), α9 III (versie 3.00 of hoger), α7S III (versie 4.00 of hoger), α7 IV (versie 5.00 of hoger)
      Meer camerabody's zullen te zijner tijd worden ondersteund.
  • De volgende camera's worden ondersteund.
    • α1 II (versie 2.00 of hoger), α1 (versie 3.00 of hoger), α9 III (versie 3.00 of hoger), α7S III (versie 4.00 of hoger), α7 IV (versie 5.00 of hoger)
      Meer camerabody's zullen te zijner tijd worden ondersteund.

Kernpunten van de camera-authenticiteitsoplossing van Sony

Verificatie van opname door een camera

De authenticiteit-verificatietechnologie verifieert of een beeld is opgenomen door een camera en niet werd gegenereerd met behulp van AI. Een digitale handtekening wordt op het moment van de opname aangemaakt in de camera en in real time ingebed in het opgenomen beeld. De gebruikte versleuteling van de digitale handtekeningen is veilig opgeslagen in de hardware-chipset zodat een hoog beveiligingsniveau wordt geboden. Verificatie van deze digitale handtekening garandeert dat het beeld werd opgenomen door een echte camera.

Uiterst nauwkeurige verificatie dat een levensecht onderwerp werd opgenomen

Alleen een digitale handtekening kan niet vaststellen of een opgenomen beeld van een echt 3D-onderwerp is, of van een beeld of video geprojecteerd op een high-definition beeldscherm. Echter, door metadata te gebruiken, waaronder 3D-diepte-informatie, is het mogelijk om de authe

Door een camera van Sony te gebruiken, kunnen zowel het beeld als de 3D-diepte-informatie worden vastgelegd op de sensor langs de enkele licht-as, en wordt informatie van hoge authenticiteit verkregen.

De datum en tijd van de beeldopname kunnen ook worden geverifieerd, aangezien een tijdstempel verkregen vanaf een goed beveiligde en manipulatiebestendige server is ingebed in het beeld. Deze is manipulatiebestendig en kan niet worden veranderd.

Transparante bewerkingsgeschiedenis garanderen conform het C2PA-format

Het gebruik van C2PA-compatibele apps of software kan de transparantie van de bewerkingsgeschiedenis in het C2PA-format garanderen. Door de digitale handtekening ingebed in het beeld en de geschiedenis van de bewerkingen na opname te behouden, kan de authenticiteit van het beeld op een hoog niveau worden geverifieerd.

Werkstroom van de camera-authenticiteitsoplossing van Sony

Fotojournalisten kunnen de digitale-handtekeningfunctie gebruiken door een Digitale Handtekening-Upgradelicentie en een certificaat te installeren en activeren.

Wanneer een beeld wordt opgenomen, wordt naast de digitale handtekening tevens unieke metadata, waaronder 3D-diepte-informatie, in real time toegevoegd aan het beeld. En door gebruik te maken van C2PA-compatibele apps en software, kan de bewerkingsgeschiedenis worden vastgelegd conform het C2PA-format.

Aan de hand van deze digitale handtekeningen en metadata, kunnen de nieuwsorganisaties die de opgenomen beelden ontvangen eenvoudig de authenticiteit ervan verifiëren via een betaalde Beeldvalidatie-website van Sony. Zij krijgen dan een bevestiging of de beelden werden opgenomen door een camera en of deze echte 3D-onderwerpen bevatten, en een beoordeling van de bewerkingsgeschiedenis.

Fotojournalisten

  • 1

    Verkrijgen

    Verkrijg een licentie en certificaat
  • 2

    Opnemen

    Neem op met een camera met digitale handtekening ingeschakeld
  • 3

    Bewerken

    Bewerk met apps die het C2PA-format ondersteunen

Nieuwsorganisaties

Beeldvalidatie-website

  • Beeld werd opgenomen met een camera

  • Beeld bevat een levensecht onderwerp
    Bevestiging geen foto van een foto

  • Werkelijke tijd van beeldopname
    gebaseerd op servertijd

  • Authenticiteit van bewerkte beelden blijft verifieerbaar
    bij bewerken met C2PA-compatibele app

  • Gewijzigde delen binnen het beeld

Voor nieuwsorganisaties

Voor het vakgebied van journalisten, waarin het presenteren van nauwkeurige informatie vanuit betrouwbare bronnen cruciaal is, biedt Sony een beeldvalidatie-website waarop de authenticiteit van beelden* met grote nauwkeurigheid kan worden geverifieerd aan de hand van de camerahandtekening, 3D-detectie, wijzigingenanalyse en servertijd-verificatie. De functies op de beeldvalidatie-website, verbeteren de efficiëntie van de vroegere tijdrovende procedure voor het verifiëren van de authenticiteit van beelden, en draagt daardoor niet alleen bij aan de operationele efficiëntie, maar ook aan het garanderen van de betrouwbaarheid van beelden.

  • *
    Alleen stilstaande beelden in het JPEG/RAW (.ARW)-formaat worden ondersteund (per januari 2025)

Wijzigingenanalyse

Naast het verifiëren van de geschiedenis van de C2PA-handtekening, kan de beeldvalidatie-website ook analyseren of het beeld is bewerkt als extra ondersteuning van de verificatie van de authenticiteit van het beeld.

Servertijd-verificatie

De datum en tijd van de beeldopname kunnen ook worden geverifieerd door de beeldvalidatie-website aangezien een tijdstempel verkregen vanaf een goed beveiligde en manipulatiebestendige server is ingebed in het beeld.

Voor fotojournalisten

Door de acceptatie van generatieve AI is de authenticiteit van beelden extreem belangrijk geworden, met name in het vakgebied van journalisten, waarin nieuwsorganisaties worden verwacht nauwkeurige informatie te leveren. Voor fotojournalisten, van wie verwacht wordt dat ze beelden aanleveren waarvan de authenticiteit kan worden geverifieerd, biedt Sony een oplossing* die het mogelijk maakt de authenticiteit van geleverde beelden te verifiëren.

  • *
    Functies anders dan de verificatie van de bewerkingsgeschiedenis met C2PA, zoals 3D-detectie en wijzigingenanalyse, zijn alleen beschikbaar wanneer de beeldverificateur een abonnement heeft op de verificatieservice geleverd door Sony.

Digitale Handtekening-Upgradelicentie*

Wanneer een beeld is opgenomen, wordt een digitale handtekening door de camera aangemaakt om te bewijzen dat het beeld op de camera werd opgenomen, en in real time toegevoegd aan het opgenomen beeld. Een Digitale Handtekening-Upgradelicentie moet zijn verkregen, geactiveerd en gebruikt om te verifiëren dat het beeld werd opgenomen door de camera.

  • * Alleen stilstaande beelden in het JPEG/RAW (.ARW)-formaat worden ondersteund. Om de service te gebruiken, dient u een licentie aan te schaffen en te activeren. Licenties kunnen in eerste instantie alleen worden aangeschaft door nieuwsorganisaties, maar in de toekomst zal de beschikbaarheid worden vergroot. (per januari 2025)

Zelfcontrole voor digitale foto's

Sony biedt een Zelfcontrole voor digitale foto's waarmee fotografen op een computer de handtekeninginformatie en geschiedenisinformatie van beelden die ze zelf hebben opgenomen, kunnen controleren. Het is mogelijk om te controleren of de handtekening behouden is gebleven, ook nadat het beeld is bewerkt.

Veelgestelde vragen

  • Waar kan ik terecht met vragen?
    Stel uw vragen op de pagina van de onderstaande koppeling:
    https://pro.sony/en_NL/contact-our-teams
  • Welke camerabody's worden ondersteund door de Camera-authenticiteitsoplossing?
    Om digitale handtekeningen te kunnen gebruiken, is een software-update voor de camera vereist.
    Ondersteunde camerabody: α1 II (versie 2.00 of hoger), α1 (versie 3.00 of hoger), α9 III (versie 3.00 of hoger), α7S III (versie 4.00 of hoger), α7 IV (versie 5.00 of hoger)
    Meer camerabody's zullen te zijner tijd worden ondersteund.

Wat is nieuw

  • 15/01/2025
    De Camera-authenticiteitsoplossing versie 2024.3 is uitgebracht.